RENOVACIÓ TURÍSTICA?

La crisis del COVID-19 i el turisme, la trama que faltava per acabar d’enfonsar un sector el qual duia anys arrossegant una precarietat sense paradigma, però que a l’actualitat ha tret els vertaders colors d’aquest monocultiu econòmic que cada any intenta sustentar un percentatge de la població elevadíssim. Amb aquesta precarietat faig referència a tot el turisme de sol i platja de la zona costanera. Als pobles de l’interior, en canvi, on els nostres petits empresaris fan el seu dia a dia, el món no ha aturat, ja que, els hotels rurals, les cases de lloguer vacacional, i els petits hostals de les localitats del pla han seguit el seu funcionament (quasi) normal, amb un nombre d’hostes similar a anys anteriors (sempre hi quan no hi ha hagut una veta per part dels principals països europeus a viatjar a les illes). Però es que només els empresaris poden viure d’aquest petit sector d’interior, si cercam la població de la mancomunitat del Pla, un 11% treballa directament al sector turístic, però es que quasi un 50% dels treballadors del Pla, directa o indirectament depenen del turisme de l’illa. “Mallorca se hunde sin el turismo de masas: a examen el modelo”[1].

Per tant al final, tots mengem del mateix plat a les Balears.

Al pla de Mallorca el principal problema es la falta de promoció estable i continuada per ensenyar tot el que tenen a oferir els 14 pobles de la mancomunitat, i no una desesperada com es fa cada any, i moltes vegades de manera individual de part d’individus d’algun dels municipis, cal crear una sinergia entre tots els pobles, com cita: “La marca Pla de Mallorca suma sinergias para impulsar el turismo de interior”[2].

I invertir en la cultura i història dels propis pobles, no de manera individual, sinó com un col·lectiu que fa pinya per atreure turistes de qualitat als seus municipis. Si anem a cercar la identitat al famós mercat de Sineu, podem trobar que hi ha uns quants llocs que et recorden a aquells passejos amb el padrí, veient els animals i les artesanies locals, però al mateix temps, s’ha convertit en una atracció de masses on els busos descarreguen turistes com si d’un ramat d’ovelles es tractàs. I es que pareix que els Mallorquins tenim algun tipus de màgia, on cada cop que trobem una atracció turística, fem un “Abracadabra” i massificam l’atracció fins destruirla.

És per això que no hem de crear un turisme de masses a l’interior de l’illa, hem de crear un turisme de qualitat on els mateixos habitants siguin els que noten la millora econòmica que suposa tenir activitat a la propia localitat, ja que a diferència del “Sol i platja” que tant caracteritza l’illa, a l’interior no depenem de cap d’aquests alicients, i podem tenir temporades de 12 mesos de durada.

Com a comunitat que som, cal que fem pinya per crear un cultiu sostenible dins el Pla de Mallorca, fent que les tradicions i la cultura rica que tenim siguin les principals cartes de la nostra baralla. I és per aquest motiu que m’alegro cada cop que veig una iniciativa de qualsevol col·lectiu per incentivar un turisme bo cap al centre de mallorca, ja com a exemple vull deixar una activitat cultural que també es du a terme a Sineu, Contrallum, una iniciativa que ha tingut un impacte molt positiu dins la cultura patrimonial de la vila, i que no deixa de créixer any rere any.

Pere Joan Gelabert “Titina”

1 – Myriam B. Moneo (2020, juliol 7). Mallorca se hunde sin el turismo de masas: a examen el modelo. Recuperat el 13 d’octubre de 2020, de https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2020/07/07/mallorca-hunde-turismo-masas-examen-8008090.html

2 – Rosa Ferriol (2020, octubre 1). La marca Pla de Mallorca suma sinergias para impulsar el turismo de interior. Recuperat el 13 d’octubre de 2020, de https://www.diariodemallorca.es/part-forana/2020/10/01/marca-pla-mallorca-suma-sinergias-14335390.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: