MANIFEST DE PRESENTACIÓ

Bon vespre a totes i a tots.

Primer de tot, donar-vos les gràcies per haver vengut avui vespre al començament d’un projecte llargament meditat i esperat per molts de nosaltres. Amb aquest acte de presentació us volem transmetre qui som, quines son les nostres intencions, les nostres aspiracions i com pretenem realitzar-les. Però sobretot, pretenem engrescar-vos a que participeu activament en un projecte que, com veureu a continuació, és de tothom i per a tothom.

Fa uns quants mesos alguns joves del poble vàrem decidir reunir-nos per considerar la possibilitat de crear una agrupació de persones que des de una òptica crítica i constructiva treballés per millorar el nostre poble en molts aspectes. Sens dubte a tots ens va sorprendre la consonància que s’establí entre les nostres creences i els nostres anhels, així com les ganes i la motivació que cada un de nosaltres va mostrar davant una iniciativa com aquesta. S’evidencià així la necessitat de crear un espai comú on poder expressar les nostres preocupacions, els nostres interessos o les nostres opinions. Un espai obert a tothom on el diàleg, la feina i el compromís en fossin els trets principals. És amb l’evidència d’aquesta necessitat que avui presentam el Col·lectiu Es Fibló.

Des del Col·lectiu Es Fibló volem aportar el nostre gra d’arena i fer feina per canviar la realitat social, cultural, política i mediambiental del nostre municipi. Consideram que el poble de Llubí pot millorar en molts aspectes si reflexionam sobre les seves mancances i les seves necessitats, però sobretot si aportam les ganes i l’esforç per fer-ho.

El nostre és un projecte modest, però alhora molt ambiciós. Entre els nostres objectius principals hi figuren la divulgació dels coneixements culturals i de les tradicions d’aquesta terra, el foment de la participació veïnal en els temes que ens afectes a tots i a totes, l’aprenentatge de les diversitats culturals existents en el poble de Llubí, la difusió del potencial patrimonial del municipi, la cura dels espais i dels recursos naturals o la conscienciació dels llubiners en les lluites polítiques i les gran injustícies de la societat actual.

Però la nostra no és només una lluita local. Les nostres aspiracions no s’esgoten allà on acaba el terme municipal. Entenem que la necessitat de canvi no és només a nivell local, sinó també a nivell regional, nacional i, fins i tot, global.

Certament, avui en dia el panorama és desolador. Assistim a l’implacable triomf de l’aliança entre el capitalisme més voraç i el neoliberalisme més reaccionari. Creim que la nostra és una societat profundament individualista que fomenta la desigualtat a través de mecanismes estructurals que reprodueixen la precarietat, l’explotació i la violència entre les classes populars. Com a espectadors davant la pantalla dels nostres televisors, hem presenciat la destrucció de les conquestes socials i polítiques per les que tant varen lluitar els nostres avantpassats. En els últims anys, ens han reduït els nostres drets laborals en nom de la recuperació econòmica de les entitats financeres, ens han retallat drets civils i polítics a través de la punició i l’amenaça, han privatitzat serveis assistencials bàsics per a les persones convertint l’àmbit de la salut en un negoci i han fet de l’educació pública un instrument mercantilista i elitista. Tot plegat, a costa d’un impacte mediambiental i cultural de conseqüències desastroses.

Tot i que el diagnòstic sigui desesperançador, tenim més ganes que mai de fer un front comú des del qual resistir les endemeses d’aquells que ens volen fer creure que no hi ha alternativa. A més, en aquest camí que avui decidim començar a recórrer, no estam sols. Celebram amb il·lusió que en els últims anys hagin sorgit diferents mostres de compromís local en molts pobles de la nostra illa. Compartim amb totes aquestes iniciatives la convicció de que per canviar el món, abans és necessari canviar l’entorn que ens envolta.

Aconseguir els nostres objectius no serà cosa fàcil, però partim amb la certesa de que l’enfocament és l’adequat. Des del Col·lectiu Es Fibló ens volem regir per uns principis fonamentals que volem compartir amb tots vosaltres. En primer lloc, cercam ser una entitat gestionada de forma autònoma. No depenem, ni obeïm, ni devem fidelitat a cap institució pública o privada ni tampoc a cap partit polític. Estam convençuts de que això ens permetrà assegurar la nostra autonomia i capacitat crítica, ja que el nostre compromís no és amb unes sigles, sinó amb uns ideals. En segon lloc, ens organitzam de forma assembleària perquè volem fer del col·lectiu un agrupació equilibrada i equitativa, en què no es jerarquitzin o es valorin de forma diferent les diverses opinions i posicions que desitgin expressar els seus membres. Per descomptat, no ens uneix ni ens guia la voluntat de guanyar-hi diners. La nostra és una tasca voluntària que té com a matèria primera les ganes i la il·lusió que té la gent per canviar les coses. El nostre tarannà és obert i respectuós però alhora compromès i combatiu.

Pel que fa al nom de l’agrupació que avui us presentam, potser molts de vosaltres us demanareu perquè “col·lectiu es fibló”. Doncs bé, per començar, “col·lectiu” perquè creim fermament que és un projecte comú que només té sentit si es porta a terme i es desenvolupa en col·lectivitat. En segon lloc, en el Diccionari català-valencià-balear, obra excepcional de Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, es recullen diversos significats de la paraula “fibló”. Entre aquests, ens agradaria compartir amb tots vosaltres una definició amb la que ens sentim orgullosament identificats: fibló, cosa molt impetuosa, en sentit material o moral, que avança malgrat la forta resistència.

Això som i això volem ser.

Per acabar, només resta dir que vos animam de tot cor a sumar-vos a aquest projecte que avui veu la llum, i a compartir amb tots nosaltres la il·lusió i el compromís per fer de Llubí un lloc millor on viure.

Llubí, 22 d’agost de 2015
Col·lectiu Es Fibló

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: